unnilindell.no

UTE AV SKRIVEHIET! DET ER VÅR!

Publisert den 17.04.2014 i Uncategorized

IMG_1038

 

Endelig er det vår. Jeg har tilbragt vinteren i skrivehi. Brudekisten er nå ferdig. Det er den 10 boka om Cato Isaksen, og den 5 der Marian Dahle er med. Manusvasken er nå ankommet og nå er det bare noen uker til, så er den helt i box. Men boka utkommer altså ikke før til høsten. Kort om Brudekisten: På begynnelsen av nittitallet ble det en politisk nedbygging av psykiatriske sykehus, så også på Gaustad i Oslo. «Alle» skulle ut i samfunnet igjen, bygninger ble forlatt, pasienter utskrevet, men én flyttet aldri ut. Gaustad sykehus er et slottslignende område, med vakker park og gamle steinbygninger I 1988 døde den 12 år gamle datteren til en pasient i kjelleren der. Hvorfor var Maike der nede i arkivkjelleren? Politiet fant at intet mistenkelig hadde funnet sted, hun falt fra en gardintrapp og slo hodet i steingulvet. Men stemmer det? To av Maikes barndomsvenninner møtes til en middag på Theaterkafeen for å snakke om hun som døde for snart 25 år siden. Møtet blir fatalt! Foreldelesfrsiten for drap er på 25 år. Den gamle historien kommer noen for øre og etter middagen blir begge de to kvinnene, Emmy Hammer og Aud Johnsen jaget. En drapsmann tvinges frem fra skyggene. Ingen vet at noen fremdeles har tilhold i Fyrhuset på Gaustad og at det finnes underjordiske tuneller, såkalte kulverter eller kakakomber, mellom bygningene. I gamledager flettet pasientene kurvkister der oppe, også kister de kunne begrave eller kremere døde i. Cato Isaksen og Marian Dahle blir satt på saken når den 37 år gamle journalisten Aud Johnsen blir brutalt drept i leiligheten sin som ligger i en fabrikkbygning langs Akerselva. Politiet  har ingen spor å gå etter, ikke før de finner ut at Aud Johnsens far, John Johnsen var pasient på Gaustad i sin tid, og ikke før de knytter barnedødsfallet 25 år tidligere opp mot det. Hvorfor ble Maike Hagg drept i 1988? Hvem trigges nå på banen igjen? Og hva med den siste venninnen, Emmy Hammer? Ingen skjønner at hun er i stor fare? Ikke før det nesten er for sent.

………………………………….

…Ellers er livet fint. Kom nettopp hjem fra en fantastisk tur til Haderslev i Danmark. Vi har venner som eier et nydelig hus fra 1600 tallet. Og danske venner disker alltid opp med god mat og drikke og fine kulturelle turer, som til Fleinsburg i Tyskland.

Men nå er det litt vår dere!  Og jeg skal gjøre de siste grepene på Brudekisten.

Klem fra UNNI

62 kommentarer til “UTE AV SKRIVEHIET! DET ER VÅR!”

 1. Randi Evertsen sier:

  Jeg har selv gått tur i den fantstiske parken på Gaustad. Uhyggelig at det er katakomber der. Og bygningene er digre og tomme.

  • Unni Lindell sier:

   Jeg har gjort masse sesearch. Fått så god hjelp av legevenninnen min Ana Soler og hennes venninne igjen Anne Lise, som har jobbet der for årevis siden, og Jan Bakken, som kan alt om stedet. Jeg har tatt bilder og filmet. Det kommer nok mer her på bloggen etterhvert. Skummelt sted ja, og veldig, veldig vakkert.

 2. Tanja P sier:

  jeg klarer IKKE å vente HELT til HØSTEN!!!!!…for en teaser!!!!!!

 3. Thomas K sier:

  Hus fra 1600-tallet høres ganske fantastisk ut, ser det for meg. Danmak er en kulturnasjon. Folk er annerledes der, positivt ment. Ser ut i verden!!! og kan se tilbake på kulturell arv.

 4. Unni Lindell sier:

  …føler det litt sånn angående Danmark jeg også. Har enda en bok klar til høsten forresten. Ella-bok nr 6, «LOVE, DU LIKSOM». En bok i den røde lesehestserien til Aschehoug, lettlestbøker om kjærlighet for barn fra 6-10 år. Lars Rudebjer er fortatt min faste tegner her. Lars har jeg kjent i 30 år. Tenk det!!!!

 5. Else M Berg. sier:

  Åhhh, da kan ikke Emilie, Sofie og Solveig vente helt til høsten. de vil ha den boka nå!!!!(…Henrik også, men det tør han ikke å si høyt, he, he.)

 6. Berit Kristine Smith sier:

  Så fint bilde av deg!! Godt det er vår nå. Håper på en lang, varm sommer.
  Gleder meg til å lese Brudekisten.
  Ha en fortsatt god påske!

  Klem

 7. Unni Lindell sier:

  God påske tilbake. Håper det går fint med dine ting også.

  Klem fra UNNi

 8. Thomas K sier:

  Du må google – dax för «påskekrim». Grattis!

 9. Unni Lindell sier:

  Hei Thomas.

  Ja, jeg så det, får alle nyheter herfra og derfra automatisk inn på mailen min.

  Klm U

 10. Besart sier:

  Gleder meg.. Åssen er omslaget?
  Du har alltid fine omslag… Jeg syntes terese er kjempeflink..

 11. Unni Lindell sier:

  Omslaget er mørkt,et tema fra kjelleren på Gaustad, med honniggule boktsver på.
  Veldig, veldig fint og tøft og sterkt.

 12. Helene sier:

  Gleder meg til boken kommer! Av ressyméet virker det som om den til og med kan klare å toppe plottet i Djevelkysset – som var helt utrolig! Har lest alle de andre Cato Isaksen-bøkene, og er mektig imponert over at du klarer å sy sammen slike fantastiske historier!

  Finner du på hele historien fra A til Å før du begynner å skrive, eller er det slik at ting «løser seg» underveis? Og «kjenner» du alle menneskene som skal være med før du begynner å skrive om dem, eller er det slik at du blir kjent med dem underveis? Kanskje dumme spørsmål, men jeg er så fascinert over at noen klarer å dikte så fantastiske fortellinger som det du gjør!

  God påske!

  • Unni Lindell sier:

   Åh, Helene, tusen takk. For et herlig solvær. Hagemøbler innviet med venner og vin her. Det er ikke dumme spørsmål de du har. ja, jeg vet historien før jeg begynner, men ting kan endre seg litt underveis. Plottet er det morsomste av alt, det å overrraske leseren på slutten. Det forventer leseren også tenker jeg, så det blir som å inngå en «kontrakt»; leseren leser, jeg overrasker. Ja, det var artig å skru sammen Djevelkysset, men enda artigere med Brudekisten, for miljøet rundt Gaustad var så spesielt på alle måter. Så jeg har forsøkt å gjengi noe av den følelsen og brukt den i oppbyggingen. Navnene betyr mye, og menneskene blir så nære, nesten så jeg kjenner dem. eller, jeg kjenner dem. De er ekte.I Brudekisten er det tre søsken, Jan, Piet og Maike, faren er nederlandsk, derfor navnene. Han er innlagt på Gaustad fordi han har drept moren deres med øks. Maike dør der i arkivkjelleren under avdelingen i 1988, da er hun tolv. Boka handler om nåtiden og Maikes to venninner, Emmy Hammer og Aud Johnsen. Og tilbake fra fortida kommer altså Jan og Piet. Og leger og pleiere fra avdelingen på den tiden, Berit Adamsen blant annet og den svært overvektige sykehuspresten fra Gautadtiden Norma Winther, som nå er i Fagerborg menighet. de «lever», alle sammen. Det samme gjør Cato og Marian, som nå r tettere på hverandre en noensinne. Dette er jo bok nr ti, så hvem vet hvordan det går.

 13. Berit Kristine Smith sier:

  Jeg fikk negativt svar. Har sendt manuset til et annet forlag, så nå venter jeg spendt igjen.
  Blir det en bok – har jo ikke lyst til å gi meg – skal du få en.

  Klem

 14. Unni Lindell sier:

  Det var synd å høre, men jeg fikk også slike svar til å begynne med, men ga meg altså ikke. Du har jo utgitt bøker før da, så stå bare på videre.

 15. Cecilie von der Ohe sier:

  Hei, Unni.

  Endelig nytt blogginnlegg her, og gratulerer med Brudekisten. Jeg tror jeg vet hvor du har fått inspirasjon til den tittelen fra, men jeg skal ikke røpe det. Du kan fortelle det selv, hvis du vil. Bokomslaget høres stilig ut. Jeg har forstått det sånn, at omslaget på papirutgaven og lydbokutgaven, nødvendigvis ikke alltid er det samme på bøkene dine. I så fall, hvorfor det?

  Jeg var i Oslo og gikk i Frognerparken. Der befølte jeg mange føtter. Jeg ville kjenne på skulpturene, men soklene var så høye, at jeg stort sett kun fikk tdak i føttene deres.

  Fortsatt god påske! 🙂

  Cecilie

  P.S. Nå skal jeg ødelegge nattesøvnen med påskesjokolade og kaffe.

 16. Unni Lindell sier:

  Hei Cecilie.

  God påske. Du er sporty du, som tar deg til Frognerparken. Jeg beunderer deg jeg. Jo, omslaget på lydbøkene og papirbøkene er det samme. Det med tittelen ja, det skal jeg nok ta når den blir lansert kanskje. Eller kanskje ikke. Mulig jeg sa det på secenen på Bjørnsonfestivalen? Da Camilla Lackberg og jeg hadde show sammen, jeg husker det ikke helt?
  Men uansett, påskeklem til deg.
  Unni

  • Cecilie von der Ohe sier:

   På Bjørnsonfestivalen røpet du hva neste bok skulle hete og hvorfor. Det var jo Djevelkysset.

   Hva gjør du forresten på bildet? Er det et feriefotografi?

 17. Unni Lindell sier:

  …jeg røpet nok neste også, Brudekisten. Jeg holder manus opp i lufta. Sitter på en ny grønn benk og bare gleder meg stort til høsten.

 18. Unni Lindell sier:

  Takk for hilsenen på Aschehoug facebook Ole Petter Remøy. Jeg håper at det går fint med deg. Du er helt spesiell.

  Klem fra UNNI

 19. Karin Pettersen sier:

  Hei. Imorgen, den 20 april er det 1 år siden jeg mistet min far. Hva tenker du om den ordentlige døden, du som skriver om lekedøden?

 20. Unni Lindell sier:

  Hei Karin. Kanskje jeg skriver om lekedøden fordi jeg vet mye om den ekte døden. Ja, sånn er det faktisk. Leit at faren din døde. Det første året er alle dagene «nye», men nå har du levd de dagene. Jeg sier ikke at sorgen er over, tvert i mot, men for meg har det i alle fall vært sånn at det første året har vært det såreste. På den datoen faren din døde døde også en mann jeg var veldig glad i i sin tid, en slags «stefar» kanskje, faren til en venninne. Eller stefar er å ta for hardt i, men en jeg var glad i rett og slett. En som så meg. Det er viktig å bli sett. Og å se tilbake.
  Varm klem
  Unni

 21. Thomas K sier:

  Leste nettopp i Her og Nå at du ikke går på ski. Fin byleilighet, hytte i byen.

 22. Unni Lindell sier:

  Ja, et privilegium ha hytte på Frogner. Har vært i Grimstad noen dager nå. SOLSOLSOLSOL! Nå har jeg nesten glemt regnvinteren vi har hatt. Heldigvis at vi kan glemme. Og nyte!!!!!
  Nå, kaffe med Veslemøy-nabo i hagen. Og i morgen er det hverdag.

 23. Mia Karlsen sier:

  hej Unni
  Faldt tilfældigt over en af dine bøger på biblioteket. Har nu på få uger læst 4: Drømmefangeren, Sørgekåben og Nattens søster og desuden Rødhætte. Du skriver fantastisk, elsker dit overraskende plot til sidst. Jeg vil rigtig gerne læse flere af dine krimi’er især med Cato, men har svært ved at finde flere på dansk – heller ikke hos boghandleren. Er der ikke oversat flere? (Kan godt finde flere af dine ungdomsbøger…)
  PS hvis man som dansker for første gang skal se Norge til sommer – hvilket område synes du er smukkest? (i mulig køreafstand fra Oslo)Hav eller fjeld?

 24. Unni Lindell sier:

  Å, så stas å høre fra Danmark, som jeg jo elsker. Jo da, de skal nå finnes på dansk alle sammen. Om dere skal til Norge og finne et sted ikke for langt fra Oslo, hva med Sundvollen og Tyrifjorden? Der var mitt barndoms sommersted. Vi hadde et sommerhus der da jeg var liten og var der hver sommer!!!!Der skjedde også den forferdelige katastrofen 22 juli 2011, på Utøya. Men det er vakkert og kort fra Oslo, ca 40 minutter. Men, jeg må helt ærlig innrømme, at selv om jeg er norsk, så ville jeg mye heller reist den andre veien, sydover. Norge er litt oppskrytt, jeg er faktisk ikke så glad i norsk natur, dra heller til Frankrike. Dit skal vi i mai. Sørlanet er kanskje også et fint sted i Norge, de små sørlandsbyene nedover langs kysten, Grimstad, Lillesand osv. Eller Bergen, Bergen er vakker.

  Men ja, jeg ville reist andre veien!!!!

  Varm klem fra UNNI i Norge.

 25. Terje M sier:

  Ser at du skal delta på Sigrid Undset-dagene på Lillehammer i mai. Jeg foreslår Lillehammer til din danske beundrerinne.

 26. Unni Lindell sier:

  Lillehammer er finfint!!!

  Nyter sola! Vært på møte i sommerOslo i dag. For en nydelig vårtid.

 27. Tarjei Hansen sier:

  Så deg og Trude Mostue sammen i dag. En mørk og en lys. Kule damer dere to!
  Dyredamer!

 28. Hege Hjørnevik sier:

  Hei! Så fantastisk at du er i måll. Denne kroppen, den ligger altså (svært ufrivillig) etter med alt!!! Men det får være som det er med det. Alt til sin tid, ikke sant? Tenkte at å hive meg rundt ville løse det meste, men jaggu landet jeg på scenen gitt. He,he. Og ting tar tid, altså! Så nå baller alt på seg, og jeg virker jo ikke, så da blir det dårlig samsvar mellom antall timer i døgnet og fruens tanker om tidsplan i forhold til forutsetning. Men alt i alt så går det riktig vei. Og det liker vi! Firkløvere blomstrer i skogen og livet, det er.
  Men, du, nå må jeg innrømme at jeg gleder meg, jeg nå! Marian, det er henne jeg har lyst å hilse på igjen. Min forkjærlighet for den damen er stor, så håper du farer fint med henne! Klemmepå og et kjærlig: hurrafordegdinmaskinskrivemaskin <3

 29. Unni Lindell sier:

  Å, søte Hege. jeg fikk så koselig sms fra Hanne i dag. Det satte jeg sånn pris på!
  Du, de te-lysene jeg fikk av deg er helt fantastiske. Ordene som kommer frem nedi dem når de nesten er brent opp. Sparer på dem, bruker ett i månden for at de skal vare. Og den vakre esken de ligger i.
  Ting går jo sin gang, ikke press deg!!!

  Marian er med! Gjett om. Herregud, som hun er med!!! Kan ikke si mer for da røper jeg!!!

  Love you!

  Unni

 30. Hege Hjørnevik sier:

  Smiler og synes det var veldig fint av deg å skrive. Ble glad! Tusen takk 🙂
  Gleder meg veldig til å lese boka. Både den med klart manus, og den som kommer neste gang.
  (Jeg heier og heier på H. Hun er bare så fin, hun. Nå satser jeg på at alt av tilbakemeldinger gir bunn for vekst, ny bok og en herlig mestringsfølelse. Vår og lykke! (Det er jammen en prestasjon i seg selv hva den kvinnen klarer. Jeg bøyer meg i støvet…))
  Nei, jeg får vel hive meg rundt her! Har lovet min sønn en ny tekst i løpet av dagen, (Ikke for skummelt, helst om gutter/ungdom…) så nå må jeg bare sette igang her. Han har inne en bestilling på en hundetekst også, men den må jeg nok bruke mer tid på…så der lover jeg intet! Ler høyt! Jeg holder nemlig alltid hva jeg lover, og med ham holder jeg faktisk frister også. Greit med litt avveksling innimellom når det andre blir for vanskelig og må modne litt mer før det kommer på papiret.
  Og i det samme jeg skulle poste her slo en ny tanke ned;
  Oi, det er fredag i dag jo! Hm. Vurderer å være helt skikkelig vågal og rett og slett lage raclette til middag? For jeg tror kanskje, joda, vi hadde da tacoen igår? Åh, nei, hva skjedde? Jo, fisken hadde hunden smakt på! Ler høyt! Nei, nå må jeg altså logge av her… Ønsker deg og alle en riktig god helg! (Atsjooo! Fader også, vi glemte å hugge ned Bjørgen i hagen. Jeg visste det var et eller annet jeg hadde glemt…)

  • Hege Hjørnevik sier:

   Bjørken…Bjørg holder ikke til i hagen vår så vidt jeg vet…og jeg lover at hun ikke vil hugges ned om hun dukker opp…eller…hm. God helg!

 31. Unni Lindell sier:

  He, he.

  Hugg ned Bjørg du. Kanskje det hjelper!!!

  Jeg leser manusvask på boka og holder på med regnskapet mitt samtidig. JOBB, JOBB, JOBB. Men hadde venninne på besøk til to i natt, så man får ta natta til hjelp.

  STORKLEM Unni

 32. Thomas K sier:

  Og da var det helg. GOD JOBB VIDERE!

 33. Unni Lindell sier:

  Takk.

 34. Julie sier:

  Gleder meg masse!!Den høres superspennende ut!

 35. Unni Lindell sier:

  Å, Julie. Takk!!!!! Navnet dtt er nydelig. Jeg har bare sønner, men Julie, var navnet vi i sin tid hadde, om vi hadde fått en datter.

  Klem unni

 36. Axel sier:

  Åhhh, som jeg gleder meg til å lese Brudekisten. Ble veldig glad da jeg leste
  at du hadde skrevet enda en bok om Cato Isaksen. Var sikker på at Djevelkysset var den siste på en stund. Ser frem til høsten når den slippes. Selvom jeg hadde ønsket at den kunne bli sluppet før sommeren :))
  Nyt den fine vårtiden.

  Beste hilsen Axel

 37. Unni Lindell sier:

  Åh, takk Axel.
  Sånt varmt å høre. Dette er bok nr 10 om ham. Cato er i form. Marian i enda bedre form, selv om hun får kjørt seg noe grsomt. Vært på møte igjen i forlaget i dag. De er veldig positive de som har lest. Omslaget ble vedig fint også. Så nå kan jeg glede meg i noen måneder. Det er helt fantastisk.

  god vår til deg.

  Klem UNNI

 38. Thomas K sier:

  Og nå er vi faktisk i mai. Snart er våren over. Og akkurat nå som du har stukket skrivesnuten ut. NYT!

 39. Unni Lindell sier:

  Våren er absolutt ikke over. Det er nå den begynner. Dessuten, jeg gleder meg allerede til høsten. Da kommer jo Brudekisten ut.

 40. Unni Lindell sier:

  Oj, nå ser jeg at Brudekisten allerede er å finne på Bokklubben Nye Bøker. Det var kjapt levert.

 41. Besart sier:

  Hei. Jeg likte tittelen og omslaget,, skikkelig friskt og fint.

 42. Unni Lindell sier:

  Så bra. Ja, jeg er veldig fornøyd med det.

  Klem UNNI

 43. Andreas sier:

  Nar kommer endelig en ny bok pa tysk? Hilsen, Andreas.

 44. Unni Lindell sier:

  Snart håper jeg.

 45. Thea Moe sier:

  Så deg på Gardermoen. Hvor kom du fra så brun og fin?

 46. Unni Lindell sier:

  Har hatt halvannen helt fantastisk uke i Syd Frankrike; Sanary, Bandol og på Cap d Antibes. For en vitamininnsprøytning.

 47. Thomas K sier:

  Når utkommer Brudekisten? Min mor fyller 50 i august, rekker jeg å gi henne den?

 48. Unni Lindell sier:

  Den kommer september. Hilsen fra Unni på Maihaugen og Sigrid Undsetdagene.

 49. Cecilie von der Ohe sier:

  Hei, Unni.

  Jeg hørte intervjuet med deg på Dagsrevyen på tirsdag. Lillehammer er en litt krøkkete by å ta seg frem til. I hvert fall når jeg har Bergen som utgangspunkt. Ellers ville jeg svært gjerne vært sammen med deg på festival. Var du med på fødselsdagsfeiringen og åpningsseremonien? De var blant arrangementene jeg kunne tenkt meg å oppleve. Jeg fikk med meg at du hadde et stort prosjekt sammen med noen elever i videregående skole. Gikk det bra? Uansett, så håper jeg å få treffe deg ved en senere anledning.

  http://m.youtube.com/watch?v=BQB1OMXSk5A

  Her i det de kaller regnbyen skinner solen.

  Cecilie

 50. Unni Lindell sier:

  Hei cecilie.

  ja, jeg va med på alt sammen og det var fantastisk. skjønner at det er litt krunglete å komme seg dit fra Bergen ja.

  Det blir mye til høsten. Selvsagt kommer Brudekisten og jeg til Bergen da.

  klem UNNi

 51. Hei! Jeg vil bare si at jeg har lest alle bøkene dine, og digger dem! Jeg er fast leser, og gleder meg alltid til neste bok! Nå holder jeg faktisk på med å skrive eksamen om to av bøkene dine, Nattsøsteren og Djevelkysset, da det er 10 år i mellom dem. Jeg undersøker «paratekst», forholdet mellom bildet og tekst, og hva som gjør at bøkene blir solgt. Jeg regner med det ikke er du som bestemmer hvordan bokomslagene skal se ut, men synes alikevel de passer til deg. Rødt som i blod, er det på nesten alle bøkene 😀

 52. Unni Lindell sier:

  Hei, hei. Så spennende da. Jo, jeg bestemmer faktisk bokomslagene mine nesten helt ned til minste detalj. Både farger, uttrykk og bilde. Har en fantastisk designer, Terese Moe Leiner, som utfører og hjelper meg. Det er veldig gøy, men ikke vanlig at forfatteren selv er så involvert som meg. Men jeg elsker det.

  Lykke til Isabel.
  Klem UNNI

  • Tusen takk for svar! Det var akkurat det jeg hadde en mistanke om, bokomslagene kler deg og de er råkule samtidig som de passer godt til innholdet :)Stå på videre, du er min nye favorittforfatter!

 53. Unni Lindell sier:

  Å, takk fra hjertet!

 54. Erlend Nystad sier:

  Noe jeg gleder meg til. Og med cato isaksen 🙂

 55. Unni Lindell sier:

  Takk!!!

Legg igjen en kommentar

Unni Lindell, født 3.4.1957, er en av Norges mestselgende forfattere. Hun er ikke minst kjent for sine kriminalromaner med førstebetjent Cato Isaksen i hovedrollen. Men hun har også skrevet dikt, noveller og bøker for barn og ungdom. Lindell er prisbelønnet både for sin voksen- og ungdomslitteratur, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. (mer)