unnilindell.no

OM Å REISE LANGT ! (…men likevel ha en tiger i hagen)

Publisert den 03.02.2013 i Uncategorized

Jeg skal til Barcelona på krimfestival og jeg kjenner en som bor der. Hun sier at om man sitter i solveggen og lener hodet bakover mot murhuset er det varmt og sola «biter». Kan dere tenke dere, jeg savner sola sånn! Det har vært og er fremdeles en lang vinter. På bildet som ble tatt i august for to år siden sitter jeg i våre gode naboers hage, med deres katt, Diaz. (Han ligner en liten tiger) Vi ventet på at gjestene skulle komme katten og jeg, for det var tid for hagefest. Uforglemmelig ble det, med alle vennene. Jeg lengter tilbake til den perfekte dagen, den varmen og det grønne gresset. Sola finnes et sted. Men fra oktober til ut februar føles det som å leve i en box, en tett box, en blackbox. Åh, jeg vil ut av den ! Og det skal jeg altså i et lite glimt nå, for Barcelona venter og snart er det vår og så blir det sommer igjen. Jeg skriver på ny roman og det føles godt, jeg gleder meg sånn til å bli kjent med romanpersonene mine, bli ordentlig kjent med dem. Å skrive er også å reise lang og jeg er jo glad for vinteren, ellers hadde jeg ikke fått skrevet et ord. For for meg er vinteren den tiden da jeg jobber best, ikke som menneske, men som forfatter. Så jeg har ennå mange skrivetimer foran meg og bra er vel det. Om noen få uker kommer barneboka mi «Forelska FOREVER» ut. Den er i Ella serien og er nummer 5 i rekken. Det er så mange bøker jeg vil skrive, men nå JIPPYXX ! DET ER SNART VÅR DERE!!!!!! …men kanskje ikke riktig ennå. Diaz smøg nettopp forbi vinduet mitt på isholka. Min Knut (17) ligger i godstolen. Han er en grå løve hannkatten min, men ingen snøløve ! Jeg var på åpningen av Bjarne Melgaards nye utstilling på Tjuvholmen for tre dager siden. Hans nye løvebilder er fantastiske. Har gått til innkjøp av et av dem. Og Unni Askeland har invitert meg på atelieret sitt. Vi skal prate om livet og kunsten og om å være «en Unni».  Og 9 mars åpner min gode venninne, Bente Foss utstilling på Ski. Bildene hennes ser jeg hver dag der de henger på veggene mine. Dype, fine, mørke og drømmeaktige. Fra «andre land». Bilder er som bøker, man kan reise langt. Man kan lengte, man kan drømme, men først og fremst må man lage bildene og skrive bøkene, jobbe og jobbe, være i blackboxen. Holde ut og vente på sola. Heldigvis med en tiger utenfor vinduet.

Unni

64 kommentarer til “OM Å REISE LANGT ! (…men likevel ha en tiger i hagen)”

 1. Skolearbeidet går også lettere om vinteren. Glad det er kaldt da, for da blir det både bøker og skolearbeid. Men vi er nok et lengtende folk.

  • Jeg er glad for at min skoletid for lengst er forbi. Det er så mye rart de har for seg nå for tiden, med åpne landskap og prosjektarbeid. Om ikke alt var bedre under krigen, som Ole Paus synger, har jeg mer tro på en gammeldags skole, enn på dagens undervisningsform. Jeg er halvveis til 80, så det er noen år siden jeg sluttet på skolen.

   Cecilie

   • Thomas K sier:

    Så dere innlegget fra «Mitt lille land» på TV, fantastisk om St Sunniva skole i Oslo. Der er det strengt og bedre enn nesten alle andre steder. Det ser man i reportasjen.
    TK

    • Nei, jeg har ikke sett det programmet, men jeg vet at det er forskjellig undervisningsopplegg fra skole til skole.

     Cecilie

     • Det programmet må alle se. Gå inn på nett TV: Helt suverent!!! Helskog og den vakre rødhårede dmen, som jeg ikke husker navnet på er fantastiske programledere. Den bergenske læreren Hege var fabelaktig. Alle jeg kjenner har sett det programmet! Fint bokprogram og!!!!

 2. Jeg vil også ut av vinterboksen. I noen korte solstunder har jeg sittet nede i hagen, riktig nok iført støvletter, tjukk vinterkåpe og lue. En tykk bærepose har fungert som sitteunderlag. Jeg gleder meg til våren, og at solen skal begynne å varme skikkelig, slik at jeg kan kjenne varmen fra den. Da skal jeg sitte ute og lese og sole meg. Det nytter dessverre ikke å lese ute om vinteren. Det blir for kaldt for fingrene.

  I dag har jeg vært på søndagsbesøk hjemme hos min mor. Tante, onkel og kusine var på snarvisitt, noe som medførte ekstra god middag, rabarbradessert og kaker. Jeg håper du også har hatt/har en fin søndag.

  Cecilie

 3. Unni Lindell sier:

  Fiiiiin søndag. Enda finere lørdag i går, med Theo og Villma. Elsker de to småingene. Og middag ute med venner etterpå og overnatting i «Utlandet» i Parkveien. Og det er bestemt at vi skal på dansekurs i mars, med 4 vennepar, tango og samba og rumba, noe sånt!!

 4. Jeg tror du er flink til å danse, Unni. Du har jo drevet aktivt med dansing før, mener jeg å ha lest.

  Cecilie

 5. Thomas K sier:

  Du sa jo nei til «Skal vi danse», det var skuffende!
  TK

 6. Berit Kristine Smith sier:

  Så nydelig katt naboen din har! Er det en Savannah?
  Katten min, Oskar, 12 år, hater snø og kulde. Da vil han ikke ut. Han sitter ofte i vinduskarmen og lengter etter sol og varme. Jeg er heller ikke glad i vinteren når det er glatt og mye snø. Er vanskelig for meg å komme ut da. Men det som er fint nå er, som du skriver, å kunne være inne i en skrivebox.
  Vil anbefale en fin blogg, for de som er glade i hunder og katter, som heter Borti Svingen.

  Berit Kristine

 7. Dyr med pels har et fortrinn om vinteren. Det hender jeg tar meg selv i å ønske at jeg var en hund med tjukk pels.

  Cecilie

 8. Unni Lindell sier:

  «Borti svingen» var suveren. Skal fyke på møte med svenske agenter nå. Det skjer mye for tiden.

 9. Hege Hjørnevik sier:

  God tur til deg, uansett hvor ferden går!

 10. Berit Kristine Smith sier:

  Ja, «Borti Svingen» er virkelig suveren! Er glad du likte den. Carina, som skriver bloggen, er et herlig menneske. Sara, hunden min som døde i april, kom fra den kennelen. (Sunborne) Er mange bilder av Tinka og Pia, Saras halvsøstre, på bloggen.

  Vil anbefale en blogg til: «Coco’s liv i ord og bilder». En herlig blogg om en bitteliten chihuahua som heter Coco. Solbjørg, Coco’s «mamma» er et skjønt menneske. En ekte dyrevenn, som har omsorg for alt levende. Hadde alle vært som Carina og Solbjørg, hadde vi hatt en god verden.

  Berit Kristine

 11. Unni Lindell sier:

  Jeg skal sjekke ut den også. Hvordan man behandler dyr sier alt om hvem man er. Rett og slett!!!!

  Klem Unni

 12. Unni Lindell sier:

  Har vært på kino og sett «De urørlige». For en HELT FANTASTISK fransk feelgood film!!!! Dere må se den!!! ANBEFALES!!!!

  Klem Unni

 13. A.Tinni sier:

  Den skal jeg se. Forøvrig er de få fine filmer for tiden, bare action og lite som føles i sjela.

  Bok er bedre.

 14. Berit Kristine Smith sier:

  Så traileren «De urørlige» på nettet. Er en historie om to menn som møter hverandre, hvor den ene sitter i rullestol. En positiv film som viser muligheter, ikke begrensninger. Ser ut til å være virkelig fin. Skal se den når den kommer på DVD i mars. Takk for anbefalingen, Unni. Er mange dårlige filmer, da er det godt med noe som er positivt.

  Berit Kristine

 15. Besart sier:

  Hei.
  Et spørsmål: hvem lager omslagsdesignene dine?
  Er det den samme som har laget alle på Cato isaksen bøkene eller er det forskjellige?

 16. Unni Lindell sier:

  Jeg har hatt litt forskjellige omslagsdesignere oppigjennom, nå lager jeg dem stort sett «selv» ved hjelp av Terese Moe Leiner.

 17. Unni Lindell sier:

  Da er jeg tilbake fra krimfestivalen i Barcelona. Det var en fantastisk reise. På flyplassen ble jeg møtt av min personlige assistent Imma. Hun er bare helt skjønn og var ved min side hver time. Jeg følte meg som en krimdronning. Likeldes Lilian Neuman, som er journalist og var i Oslo før jul for å intervjue meg for en spansk avis. Jeg satt 20 minutter i sola i en park, det var alt jeg rakk av «fritid», ellers gikk det dundrende i ett med TV intervjuer og avisintervjuer og deltagelse og program på festivalen. Alt føltes helt fantastisk, og gratulerer til Maj Sjøwall som fikk en ærespris der nede. Takk også til Lotte, min oversetter, som jobber ved den Norske ambassaden i Madrid, for at du tok den lange togturen til Barcelona for å høre på meg. Dog rakk jeg å besøke en liten kulturbokhandel og signere bøker og også å kikke inn i den fantastiske og helt spesielle katedralen som er med i boka » Havets katedral». Nidarosdomen ble nesten litt liten. Et matmarked fikk jeg også sett og følt stemningen i den vakre byen. Det ble veldig gode dager der nede og deilig å slippe å se snø. Jeg hater snø!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nå er det hverdag igjen med skriving og møter og litt koselig sosialt innimellom. Glad for at jeg rakk min gode venn Geir( Haakonsunds) 30-års lag. En opplevelse det også. Og nå skal vi på dansekurs sammen snart, Geir og Jens, min mann og jeg, og 3 par til, som godeste Trudevenninnen har satt i stand. Takk Trude!! Stakkars danselærer tenker jeg !!!!….men nå venter jeg på våren !

  Klem Unni

 18. Renate K sier:

  Barcelona er en fin by, men ikke favoritten min. Det er Paris.

 19. Unni Lindell sier:

  Jeg tror min favoritt er den lille franske byen Menton i syd. En kunstnerby mellom Monaco og den Italienske grensen. Var der i høst etter vennetur til vingård i italia. Vi leter etter en leilighet der og det blir vårtur dit. Ellers skal vi i bryllup i Sanary( en annen liten fransk by) i september. Det blir strålende!!!!!!

  Praha er kanskje den vakreste byen i verden? Eller Stockholm. Gamla stan´er en favoritt. Mange vakre steder uten snø! ( …men i Stockholm er det jo snø da og ja, i Praha og…av og til.)

 20. Unni Lindell sier:

  KONGEFAMILIEN VÅR !

  Jeg blir så provosert og oppgitt over alt det negative som skrives om kongefamilien vår. Vi trenger dem! De gjør en viktig jobb! Glad vi har dem ! Tenk så kjedelig det hadde vært uten ! Som det grå Finland eller kjedelige Island med grå, grå presidenter ! Vi trenger kongefamilien som samlingspunkt og representanter for Norge, en jobb de gjør utmerket alle sammen. I tillegg trenger vi litt fest og fine kjoler og barnedåper og noen drømmer. Vi trenger artikler og bilder av dem. Jeg tror de fleste elsker dem og er stolte over dem. De er en del av oss og vår identitet ! Men vi trenger IKKE snikfotografering og store oppslag av barnefamilien når de er på ferie. Av og til må de få fri fra alt! Og om disse feriene er dyre, hva så? Kongefamilen er i en særklasse, klart de er! De skal ha råd til dyre ferier og fine kjoler ! Sammenlignet med andre kongehus, som det svenske og danske koster de oss peanuts. Slottet i Oslo er «stusselig» i forhold til det danske og svenske. Alle andre kongehus har en helt annen økonomi, vårt er svært anstendig på dette punktet. Andre kongehus har dessuten svært mange flere boliger av høyere standard enn det det norske kongehuset har. Husker debatten om steinlegging av slottsplassen. Det ble for dyrt! Pinlig! De skulle ikke ha det finere enn Ola Nordmann nei ! Vi har en sosialdemokratisk innstilling til alt her i landet, ALLE skal ha det likt. Selvsagt skal ikke kongehuset ha det «likt» som oss andre.
  Og Ari Behn er en fin fyr! En spennende og dyktig og levende mann, som vi hadde trengt flere av. Han er en høflig gentleman, fargerik og dyktig. Pen og kjekk er han også ! Han skriver bra, han tegner til og med bra. Jeg er imponert ! Om det går vil jeg gjerne kjøpe en av tegningene hans.

  Jeg er så lei av Jantesutringer ! For kritikken kommer stort sett ikke fra mennesker som sliter, som har dårlig økonomi og jobber livet av seg. Kritikken kommer fra ressurssterke mennesker som har det godt . Få dere et eget liv ! Finn på noe gøy ! Begynn på dansekurs ! Pynt dere ! Snart er det vår ! Sett dere i sola med et glass vin og nyt livet ! Plukk blomster og hold kanskje litt mer kjeft ! Gjør heller noe for noen som trenger det ! Folk er folk ! Også de kongelige ! Men når de representerer Norge er de ikke «folk», men nettopp kongelige, og i en særklasse ! Heldigvis !

  Unni

 21. Besart sier:

  Så kult at du bruker Terese, hun lager omslagene til anne holt og. Hun har i det hele tatt mange omslager bak seg.

 22. A.Tinni sier:

  Det er kjempeviktig med fine omslag. Ari er en ok fyr. Janten rår i Norge på alle måter. Behave folks !

 23. Thomas K sier:

  Tøfffft at du mener motsatt av mange. !DIGG!!!

  TK

 24. Unni Lindell sier:

  …og nå er det Stockholm neste, med lansering. Gleder meg! Bare å få litt til i «gamla stan»…jeg ELSKER Stockholm!!!!!!

 25. Skrivegleden er økt med ny PC, men med nytt operativsystem er det også mye å sette meg inn i.

  Cecilie

 26. I helgen har jeg sittet ute i solen og lest for første gang i år. Solen varmet slik at jeg til og med måtte ta av meg jakken i dag. Noen insekter hørte jeg også. Det er ganske utrolig. Vi er jo tross alt i februar måned. Jeg har drukket en fransk rødvin hvor navnet sto i punktskrift på flasken. Det var trykt på en vanlig papiretikett, så det var nesten uleselig. Derfor kan jeg likevel ikke fortelle hva vinen het. Jeg tror det blir sol i morgen også. God natt!

  Cecilie

 27. Unni Lindell sier:

  Vin i punktskrift er herlig, Cecilie. Nyt sola. Jeg jobber for tiden og har hatt dårlig tid til avslapning, men til helgen skal mannen min og jeg på Salsakurs med 5 andre vennepar, og eterpå blir det middag her hjemme. DET ER VÅR!!! Vi må danse!!!!!

  STOR KLEM
  U

 28. Thomas K sier:

  Dans er fabelaktig, man blir glad av det og får energi.

  TK

 29. Unni Lindell sier:

  Håper det, he, he. Gleder meg i alle fall!!!

 30. Anette Mahle Gisle sier:

  Vi nærmer oss slutten på høytlesingen av Nifse Nella og Frihetsgudinnen og skulle bestille den neste på biblioteket. Men jeg finner den ikke, hverken på bibliotekets sider eller noe anent sted. Hvor lenge må vi vente på Nifse Nella og Gutenberg?

  Både jeg og han som blir åtte år på lørdag fryder oss stort over Nella og hennes eventyr. Men jeg blir jo sinna på pappan til Pinneus. Fyameg for en slem fyr!

 31. Unni Lindell sier:

  Takk for veldig hyggelig melding. jeg er også sinna på faren til Pinneus. og jeg får så mange henvendelser om Nella. Den neste kommer, men den må skrives og tegnes først, så jeg kan ikke si nøyaktig når dessverre. Lanserer i disse dager «Forelska forever» bok nr 5 i en annen serie. Og så skriver jeg på ny krim. Etter det skal jeg skrive neste Nellabok.

  Takk igjen og hils sønnen din også. Be ham om å vokse sakte.

  Klem Unni

 32. Jeg lurer på om jeg kan kalle meg for idrettsutøver nå. Jeg har nemlig begynt å spille sjakk. Etter hva jeg har forstått, har Norges Sjakkforbund gått in i Norges Idrettsforbund. Spiller du sjakk? Jeg husker at du nevnte sjakk da du var i Bergen. Det må jo uansett være en perfekt idrett for deg. Jeg har spilt i ettermiddag. Siden det er min gebursdag i dag, var det vel meningen at jeg skulle vinne. I hvert fall gjorde jeg det, selv om det var med god hjelp. Jeg tror det må bli et blogginnlegg om dette. Ha en fortsatt fin dag/kveld med eller uten vinnerlykke!

  Cecilie

 33. Hege Hjørnevik sier:

  Hei på du! Jeg kom akkurat hjem fra det store «ytland». Og siden Vigdis Hjorth vant kritikerprisen i dag og jeg er super glad, så fikk jeg lyst til å dele noe med deg. (Det er nok noe med disse øyeblikkene, som fletter seg inn i hverandre,du som skulle danse, jeg som alltid danser og så altså, det magiske med å få servert en herlig historie fra et eldre ektepar som tilfeldig satt ved siden av oss, på en buffet reataurant, i et shoppingsenter, på Puerto Rico, Gran Canaria.) Dette er om kjærligheten, Unni!
  Den eldre mannen (Jeg vet ikke hva han het, bare at han var vakker og bereist) fortalte så varmt om sin Ruth;- Det er sekstisju år siden vi møttes, sa han med glimt i øyet. Jeg smilte og kunne se dem for meg. -Ja, du skjønner vi har diamantbryllup i år! Og fire oldebarn på alder med ham.(Han pekte mot min sønn.) Ruth smilte og lot ham fortelle. Avbrøt ikke, slik andre kvinner kan gjøre, men lot ham snakke ferdig før hun kom med sitt. Jeg koste meg mens han fortalte. Han hadde en nærmest poetisk tilnærming! Min sønn lyttet også til dem, og kom med sine filosofier og historier innimellom. Jeg dristet meg til slutt frempå med å spørre om hvor de hadde møttes? Han smilte lurt. Det vet du vel! Det var på en dans, og vi har danset siden. Ja, vi danser fortsatt, vi, om det så er alene hjemme i stuen. Blikket han sendte henne da var så varmt at det kunne ha smeltet et hvert kvinnehjerte, men for ham var det helt tydelig bare Ruth. – Du, nå skal du høre hvordan vi har det. Han bøyde seg litt nærmere, kikket mot Ruth, for liksom å få tillatelse til å utlevere dem,uten å bryte hennes integritet(Vi var jo tross alt fremmede.)og fortsattemed et lurt smil; – Jeg spurte henne her en kveld da vi danset i stuen, om hun kunne tenke seg å overnatte hos meg. (Han kniste over sine egne ord!)Det er litt sånn vi gjør, skjønner du. For å holde liv i dansen, altså! Men du skjønner, jeg vet jo aldri hva hun svarer. Og du, hun svarte meg altså litt blygt at det gikk nok ikke, for hun hadde ikke tatt noen nattkjole med seg!
  Nå lo de godt begge to! Da latteren stilnet litt følte jeg nok at de fikk et snev av blygsel over seg. det er da en vet at det hele er magisk! Og i slike stunder føler jeg meg beæret og heldig! Dette var nok litt utover hva han vanligvis delte med fremmede.

  Du skjønner sikkert hvorfor jeg bare måtte dele. Det passet så fint, syntes jeg. Klemmepå fra meg! Nyt våren!!!

  • Cecilie von der Ohe sier:

   Har du vært på Gran Canaria i vinterferien, Hege? Det var i hvert fall en fin historie som kunne blitt til en roman.

   Jeg likte den forrige boken til Vigdis Hjorth. Den var så morsom.

   Cecilie

 34. Cecilie von der Ohe sier:

  På fredag var jeg på foredraget som prinsesse Märtha Louise og hennes partner holdt på Alternativmessen i Grieghallen. Da var jeg kanskje igjen linselus. Det ble vist klipp fra det på 21-nyhetene på TV 2 i går.

  Cecilie

 35. Celine Victoria sier:

  Hei Unni Lindell!
  Jeg holder på med særemnet,
  Og jeg skal ha muntlig fremføring.
  Jeg har valgt og skrive om Honningfellen:)
  Og jeg skal snakke om etterforskningsmetoder
  I filmen. Og jeg lurer på om du som skriver
  Krim driver med research om etterforskning?

 36. Cecilie von der Ohe sier:

  Det var gøy at Jørn Lier Horst fikk Rivertonprisen. Den var velfortjent, men jeg synes at flere kvinnelige krimforfattere burde fått den. Nå skal jeg lese «Jakthundene» i påsken.

  Cecilie

 37. Astrid Hauge sier:

  Hei!
  To andre jenter og jeg har et skoleprosjekt om krim i Norsktimene nå. I den anledning har vi lest Nattsøsteren, i tillegg til noen andre bøker. Vi har satt oss problemstillingen: Hva er Krim og hvorfor leser vi det? og vi skal forklare det i utgangspunkt av boken din.
  Men det hadde vært veldig gøy og til stor hjelp om du kunne sagt det du mener om hva krim er og hvorfor vi leser det.

  Hilsen Anna, Andrea og Astrid:)

 38. Besart sier:

  Hei. Jeg begynner så smått på en bok ikveld.
  Den handler om en kriminalromanforfatter som skriver bestselgere.
  Derfor så lurte jeg på om du ville være «vennen» hennes i boka?
  Klem b.

 39. Cecilie von der Ohe sier:

  Påsken står for døren igjen. Det er meldt om bra vær. Hvis det bare er sol, så får det heller våge seg at det er litt kaldt. Spis mye marsipan og ha en god påske alle sammen!

  Cecilie

 40. Berit Kristine Smith sier:

  Hei Unni!

  Koselig å se deg på God Morgen Norge i dag! Ønsker deg en riktig god påske!

 41. Andrea Moen sier:

  Hei!
  To andre jenter og jeg har et skoleprosjekt om krim i Norsktimene nå. I den anledning har vi lest Nattsøsteren, i tillegg til noen andre bøker. Vi har satt oss problemstillingen: Hva er Krim og hvorfor leser vi det? og vi skal forklare det i utgangspunkt av boken din.
  Men det hadde vært veldig gøy og til stor hjelp om du kunne sagt det du mener om hva krim er og hvorfor vi leser det.
  Takk på forhånd.
  Hilsen astrid, Anna og Andrea

 42. Renate K sier:

  Jenter: Dere går å skolen for å gjøre oppgavene deres selv. Skal forfatteren liksom fortelle dere hvorfor dere leser krim? Ærlig talt! Finn ut hva dere tenker om saken selv!

 43. Dere bør selv vite hvorfor dere leser krim.

  Cecilie

 44. Sarahmor sier:

  Krim er kult og det er derfor vi leser det. Skriv det.

  Jeg har ikke vært på Unnibloggen på år og dag og lurte fælt på hvor det var blitt av Ungdommen. Du vet, den nu til dags. Men der var den, minsanten ja, med sine oppgaver og forespørsler. Stå på kidz!

  Klem fra Sarahmor

 45. Jeg er glad jeg er ferdig med det der. Da jeg gikk på videregående skrev jeg særoppgave om Herbjørg Wassmo og Tora-trilogien. Det er ca. 20 år siden. Vi hadde ikke noe Internett.

  Cecilie

 46. Sarahmor sier:

  Jeg skrev om Ibsen. Ingen kontakt å få, der heller 🙂

 47. Thomas K sier:

  La forfatterne hvile i fred, enten de er døde eller levende. Mye mas sikkert! I ett sett! I alle fall for de levende.

 48. Unni Lindell sier:

  Det er det. Sjønner jo at elevene vil ha input og hjelp, men det blir veldig, veldig mye hele tiden. Så jeg kan ikke åne opp for det. Da får jeg ikke skrevet en eneste bok.

Legg igjen en kommentar

Unni Lindell, født 3.4.1957, er en av Norges mestselgende forfattere. Hun er ikke minst kjent for sine kriminalromaner med førstebetjent Cato Isaksen i hovedrollen. Men hun har også skrevet dikt, noveller og bøker for barn og ungdom. Lindell er prisbelønnet både for sin voksen- og ungdomslitteratur, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. (mer)