unnilindell.no

DJEVELKYSSET UTLAND !

Publisert den 20.08.2012 i Uncategorized

Djevelkysset i oversatt utgave!

Djevelkysset i oversatt utgave!

Her er første utenlandske omslag av Djevelkysset. Den utkommer på det Nederlandske forlaget Qureido i oktober. Jeg selger bra i Nederland og har vært å mange promotion og intervjureiser dit. Omslaget ble veldig fint. Andre utenlansdske forlag er midt i oversettelsen nå og alle lager forskjellige typer omslag. Det er store kulturforskjeller i hvert land. På denne måten får boken stadig nye liv. Det er like spennende hver gang. Men man tjener lite pr solgte bok i utlandet, noen tror man blir rik av å bli oversatt; da skal man selge utrolig mye. Utenlandsagenten tar dessuten 25% av inntekten. Uansett er det fantastisk å utkomme på andre språk. Jeg var i Amsterdam i vår, sammen med Thoms Enger og to svenske forfattere. Vi hadde en suveren tur. Thomas er gull!!!! I et av foredragene jeg holdt tok jeg opp dette med at krim for endel år tilbake ble sett på som pulp fiction. Jeg tror det at vi kvinnelige krimforfattere kom susende inn på nittitallet tilførte noe nytt. Spenningscener som kjøring i garasjehus og raning av banker ble erstattet av hverdagskriminalitet på hjemmefronten, med skarpe kjøkkenkniver som våpen. Dette er veldig satt på spissen selvsagt, for ingen skriver likt, og farlige damer kan også kjøre fort. Men dypest sett ble beskrivelser av psykologisk hverdag satt i system, og oppbyggingen av intriger er i bunn og grunn litt som å være på kjøkkenet; rote til og skramle med kjeler, for så å rydde opp og sette alt på plass igjen. Mankell skriver litt  sånn. Han har slik jeg ser det en «kvinnelig» tilnærming. Denne høsten kommer det mange nye krimbøker av  svært dyktige mannlige forfattere. Skriver kvinner og menn forskjellig tro? Skandinavisk krim lykkes i alle fall på alle fronter for tiden. Hvorfor? Vi skriver ikke «the american way» med helter, bad guys og good guys, men om vanlige folk, der også de farligste verstingene kanskje har noen gode sider. For meg er såkalte spenningsbøker den optimale sjangeren; den krever en god historie, driv og spenning, dybdefokus på personene og den kan si noe om samfunnet også. Annen skjønnlitteratur har noe å lære av krimsjangeren. Bøker blir ikke automatsik kunst fordi om de ikke har et plott ! Mens bøker med plott selvsagt utmerket godt kan strekke seg for å bli mer kunst !  Slik kan sjangerene lære av hverandre. Men historien er uansaett ALLTID Kongen i en bok. Man må ha noe å fortelle, noe som leseren vil vite hvordan går. Å tenke ut nye historier krever alltid mye. Det er en fantastisk følelse å gå rundt og ruge ut handlingen. Nå tasser jeg rundt med en ny historie i magen. Herregud som jeg gleder meg til å begynne å skrive, men det er noen måneder til; nå har jeg hemmelige stevnemøter med mine nye romanfigurer. Og tttelen er også klar! ( …men den er selvsagt hemmelig)

112 kommentarer til “DJEVELKYSSET UTLAND !”

 1. Dette er spennende å få høre om. bare å bli oversatt må jo være helt fantastisk, at lesere i andre land kan få tilgang på boka.

  Selv reiser jeg mye og har sett et par bøker av deg på div internasjonale flyplasser. Da blir jeg stolt.

  Ingrid

 2. Thomas K sier:

  Skal den hete Trollklemmen?
  TK

 3. Unni Lindell sier:

  Definitivt ikke ! he, he !!!!
  Unni

 4. Anders Ramse sier:

  At litteratur spres over landegrensene er noe av det viktigste som finnes. Det er imidlertid svært forskjell på oversettere. Sjekker du dine?
  A

 5. Unni Lindell sier:

  Jeg får ikke sjekket oversettelser før de utkommer, men får ofte mailer og telefoner fra oversetterne som lurer på div detaljer osv. Det er veldig, vedlig gøy å samarbeide med dem. Noen av dem blir venner også, som Paula i Nederland og Gabriele Haefs i Tyskland. ( Hun er forøvrig gift med Ingvar Ambjørnsen og henne har jeg kjent i over 20 år).
  U

 6. Cecilie von der Ohe sier:

  Du får begynne å oversette bøkene dine selv, slik at det ikke går utgifter til å lønne oversettere. Jeg går ut fra at du er ganske god i engelsk og fransk.

  Cecilie

 7. Unni Lindell sier:

  Ikke så god nei. Oversettere har faktisk ganske dårlig betalt og det er jo de utenlandske forlagene som betaler dem for jobben. Norla sponser jo noe, men Spanske oversettere har virkelig elndig betalt. Nesten så jeg får dårlig samvittighet!!!!

  Klem unni

 8. Jeg merker når jeg leser en bok om den er godt oversatt, om språket flyter osv. Riktig oversetter er svært viktig.

  Ingrid

 9. Det står enkelte steder at du har jobbet som oversetter selv, stemmer det?
  Ingrid igjen

 10. Unni Lindell sier:

  He, he, ja, men ikke så vedig rare greiene jeg har oversatt. Men gøy; Oversatt noen Babarbøker fra fransk og oversatt endel barnebøker fra svensk. Det er det hele!!! Fn erfaring, ikke bare å oversette direkte nei, må gjendikte endel også. Men det var tidlig i karrieren for å si det sånn. Nå er det kun skriving.
  U

 11. Cecilie von der Ohe sier:

  Jeg har akkurat kommet hjem fra utdelingen av Amalie Skram-prisen. Det var Merethe Lindstrøm som fikk prisen i år. Jeg har lest «Dager i stillhetens historie». I morgen er det bokbad på Norli. Jeg skal selvsagt der også.

  En av grunnene til at jeg ikke er så glad i å lese oversatte bøker, er at det er mye gjendiktning og at de ofte er langt fra originalen.

  Cecilie

 12. Unni Lindell sier:

  Helt supert at Merethe fikk den. Gratulerer til henne!!!!
  Men de fleste bøker er veldig bara oversatt da. Det er de som er direkte oversatt som ofte er dårlige. Man MÅ gjendikte, slik at språket flyter.

  Unni

 13. Anikken C sier:

  Så deg i Nydalen i dag med TV-team. Hva gjorde du der?
  Anikken

 14. Unni Lindell sier:

  Det stemmer det. resultatet kommer på TV Norge senere i høst.

  Ha en fin helg

  Klem Unni

 15. Cecilie von der Ohe sier:

  Hei Unni!

  Nå har jeg lest «Djevelkysset». Jeg ble ikke skuffet. Den var minst like bra som «Sukkerdøden». Det kan hende jeg skriver en liten anmeldelse på bloggen, men det blir i hvert fall ikke før om noen uker, slik at jeg får hjelp til å legge inn bilde fra omslaget og videoen der du leser utdrag fra boken. Når jeg leser får jeg innblikk i det visuelle. Slike ting som at man får striper i ansiktet av sol som kommer inn gjennom persienner. Det var morsomt. Det skulle jeg visst da jeg skrev persienneinnlegget mitt med tittelen «Den dagen solen fikk striper». Jeg har bare en bemerkning til boken. Jeg synes Marian Dahle burde gått trappene i stedet for å ta heisen. Selv velger jeg alltid trapper fremfor heis. Her i huset er det ikke heis, så her har jeg ikke noe valg. Jeg har fått med meg at du har leilighet i 5. etasje uten heis.

  Cecilie

  Cecilie

 16. Unni Lindell sier:

  Tusen takk, Cecilie. Veldig glad for at du likte boka. Du har rett. I byen har jeg ikke heis og må trimme. Det er den eneste formen jeg har for trim, for jeg er jo så lat, går minst mulig, he, he. Kjører gjerne bil til postkassa om det er mulig. Skal ta med meg tipset til Marian. Kanskje hun kan løpe noen baktrapper i neste bok. Baktrapper er jo rimelig guffent også, så det passer bra.

  Klem igjen U

  • Cecilie von der Ohe sier:

   Det er mye mosjon i husarbeid og hagearbeid, så jeg tror du får mye mosjon gjennom dagligdagse gjøremål. Det får ikke jeg, så derfor benytter jeg de anledningene jeg får til å få litt fysisk fostring. Jeg er motstander av organisert trening. Treningssentre er bare til for at noen skal hale inn haugevis av penger fra dumme kunder.

   Cecilie

 17. Cecilie von der Ohe sier:

  Hei Unni.

  Kanskje du kan ta med noe om fly i den neste krimboken din, men du har vel sikkert allerede tenkt ut handlingen. Jeg elsker å fly.

  Cecilie

 18. Thomas K sier:

  Jeg har lest et sted at du kjenner Tom Kristensen. Tror jeg har sett bilde av dere sammen. Jeg gleder meg til boka hans.

  TK

 19. Unni Lindell sier:

  Tom er en god venn. Da jeg slet som verst med Djevelkysset kom han med noen vektige ord. » Ikke vær redd», sa han. Vi er ofte sammen, sist i en hyggelig 60 årsdag for en uke siden. Boka hans er garatert kjempebra.
  Klem Unni

  • Cecilie von der Ohe sier:

   Jeg har et inntrykk av at dere forfattere her i landet kjenner hverandre alle sammen. I hvert fall de av dere som er mest kjent.

   Cecilie

 20. Cecilie von der Ohe sier:

  Kvinner og menn skriver forskjellig. Menn skriver ofte mer direkte og konkret. Kvinner skriver mer om følelser og gir mer detaljerte skildringer av omgivelsene. Når jeg hører overføringer av arrangementer på TV synes jeg ofte at de kvinnelige reporterne er bedre til å fortelle enn mannlige.

  Cecilie

 21. Unni Lindell sier:

  Forfattere er litt «family», heldigvis. Og i morgen er det Aschehougs hagefest, så da blir det stas å treffes og prrate litt.
  Gleder meg.

  Klem Unni

 22. Silje sier:

  Så utrolig gøy å høre at du allerede er i planleggingsfasen av din neste kriminalroman! Jeg slukte Djevelkysset og anbefaler den varmt til krimelskere som kommer innom butikken «min» på Gardermoen!

  Hilsen Silje (som du kanskje husker som forfatter av masteroppgaven om deg) 🙂

 23. Unni Lindell sier:

  Å, gjett om jeg husker deg, Silje. Helt fantastisk med den masteroppgaven. Og tusen takk for fine ord om Djevelkysset. Jeg kommer innom deg når jeg skal ut og reise om litt. Akkurat nå skal jeg ta meg en svart kaffe, for hagefesten i går ble som vanlig suveren og sen!!!!!

  Klem fra UNNI til deg!!!!!!!!!

 24. Cecilie von der Ohe sier:

  Hei Unni!

  Jeg skjønner at du koste deg på hagefesten i går. Du fikk jo ikke vært der i fjor, så du hadde nok litt å ta igjen, kan jeg tenke meg. Fredrik Skavlan var der jo også.

  Cecilie

 25. Unni Lindell sier:

  Ja, det ble som vanlig en fantastisk hagefest. Guro, som styrer huset der sørger alltid for fantastisk mat og logistikk. HUN ruler!!! Takk, søte Guro. Nachspielet tok mange av oss på Litteraturhuset og jeg var så heldig å bli litt kjent med Unni Askeland. En spennende kunstner, et nydelig menneske. En flott dame!!!!! Jeg vil gjerne bli bedre kjent med henne. Det skal jeg ! I det hele tatt er det så mange gode mennesker; Torunn Lian, Gunn Hild Lem, Mia min Mia (redaktøren min) og mange, mange andre. Anne B var ikke der i år, men neste år skal vi nok være der begge to. Jeg var ikke der i fjor. Og alle de fine mennene også, Tom og Tom og Nellategneren som du nevner ja, og Vidar og William og Trygve. YESS! Og en spennende kunstner ved navn Frank Brunner og en annen som heter Narve Hovdenakk og Gabi Gleichmann og debutanten Lars Haga Raavand. Heldige meg som får møte «sånne». I dag har jeg kjøpt ny kjole til Norwegians 10 års jubileum i morgen.(Stolt over å ha en sønn som er pilot der) Puh, mye fest og herlige dager akkurat nå. Men det er godt, for skrivehverdagen og skriveåret er langt; ensomt og beihardt arbeide. Så jeg nyter å sveve litt rundt nå i høst. Også vrir jeg meg mot den siste høstsola som varmer så godt så godt.
  Unni

  • Cecilie von der Ohe sier:

   Jeg har lest meg opp på referater fra hagefesten, men det sto ikke noe i teksten om hva du hadde på deg. Kan du fortelle det? Jeg kan tenke meg at Unni Askeland er din stil. Hun har jo laget bilde av prinsesse Märtha Louise også.

   Jeg har sittet ute i solen i dag. Det merkes at det er blitt kjøligere i luften, men bare man kler godt på seg, er det helt greit.

   Cecilie

 26. Unni Lindell sier:

  Jeg hadde på meg en varmlilla kjole med lange ermer, utringning og inn i livet. Og en stor oransje silkeblomst dandert på brystet. Fargerikt!!!!

  Klem Unni

 27. Unni Lindell sier:

  SUVEREN 10- ÅRSFEIRING av flyselskapet Norwegian i går. Champagne og god mat og mange pyntede spennende mennesker fra inn og utland. Og konserten på Telenor Arena etterpå var fantastisk.

  U

 28. Thomas K sier:

  Du fyker rundt. Når skal du skrive igjen? Jeg har prøvd meg på en novelle, men den holder nok ikke mål. Jeg skal kaste den.
  TK

 29. Unni Lindell sier:

  Å, nei, Thomas, ikke kast den. Du må bearbeide og bearbeide! Det er SÅNN jeg jobber. Jeg ønsker også å kaste mine ting etter ca 50 sider, men tvinger meg til å jobbe og forbedre. Det blir ingenting av noe m man gir opp.
  STÅ PÅ!!!

  Unni

 30. Cecilie von der Ohe sier:

  Det siste året har jeg hatt mest erfaring med bloggskriving. Ofte hender det at jeg begynner å skrive på et innlegg, men så synes jeg at teksten ikke flyter som den skal og at jeg ikke får valgt de riktige ordene. Da hjelper det ofte å la teksten ligge en stund. Løsningen blir gjerne å sette opp teksten på en annen måte enn det jeg hadde tenkt i utgangspunktet. Jeg har også erfart at det er lurt å vente litt fra et blogginnlegg er ferdig skrevet og til jeg publiserer det. Når jeg har litt distanse, er det lettere å oppdage mangler og språklige feil.

  Cecilie

 31. Hege H sier:

  Nå sier de på God Morgen Norge at det er Ibsenfestival i hovedstaden! Er det mulig? Ler!
  Første studietur gikk over all forventning… Jeg lærte mye om meg selv og litt om kultur. Jeg lærte mye om litteratur. Og det var jo målet! Det viktigste jeg lærte var; I Norge trenger vi mer Afrikanske impulser! Mer farger og en hel del mer åpne ansikter. Folk er rett og slett arrogante i dette landet, heeeelt uten grunn.(Joda, de åpner ansiktet med en gang de tror du kjenner noen de kjenner eller de tror du er noen viktig…men dette gjør at mange føler seg ensom, selv med mennesker rundt seg.) Det er da ikke så farlig å slå av en prat med en ensom kvinne som savner sin mann? Eller å smile til en usikker ungdom som ikke vet om de har kommet til riktig scene? Koster ikke såååå mye å strekke ut en hånd, vel? Jeg skjønner ikke hva folk er så redd for? Hm.

  I tillegg til å vandre rundt i gatene, og å sitte på hotellrommet med PC, hadde jeg kjøpt billetter til det jeg ønsket å få med meg i programmet til festivalen. Alle inntrykkene jeg sitter igjen med vil nok ta tid å fordøye. Det var helt fantastisk!!! Dypest inntrykk gjorde forestillingen til Edvard Hoem. Hilde Brunsviks stemme trollbandt og dag Filip Roaldset trakterte tangentene så strengene i meg dirret minst like mye som selve instrumentet! Og med ordene var det hele magisk!
  Det fristet til gjentakelse, helt klart. Tror nok at jeg tar turen inn til Odda hvis jeg får tid! Må sjekke ut programmet… Skal du dit, kanskje?

  Ser på nyhetene at de har funnet et lik. Noe i meg skriker! NEI! Men jeg innser jo samtidig at det kanskje er best sånn. Å få en avslutning. Mine varmeste tanker går til Sigrids pårørende… Jeg håper de får svar… Og ber om at det ikke tar så lang tid før de kan få ro til å sørge. Det er alltid meningsløst. Meningsløst når unge friske mennesker dør. Det gjør meg vondt.

 32. Unni Lindell sier:

  Kjære, kjære Hege. Takk for et fantastisk innlegg. Jeg verker i hele kroppen pga Sigridsaken og at de nå kanskje har funnet henne like ved der våre beste venner bor. Samtidig kjenner jeg også en form for lettelse. Ingen trodde at hun levde lenger og smerten hennes har vært over lenge. Foreldrene, søsteren og familien hennes…herregud, jeg griner faktisk her jeg sitter. Verden er farlig! Ja, og vond. Og nettopp derfor er det så riktig det du sier om å lære noe om glede og imøtekommenhet. Vi er sure og kalde og innelukkede. Uhøflige er vi oogså. Flaut faktisk! Merker veldig godt at folk vil prate med meg når jeg er ute og stort sett vil jeg veldig gjerne det. Er nysgjerrig på hva folk tenker og gjør. Også er det så mange nydelige småbarn. Jeg som har lille Theo er jo ekstra obs nå og sammenligner alderen hans og «måten» hans. Han kan si «der» og «taket» og «hallo». Gjett om han er knusmegskjønn !

  Forestillingen var nok fantastisk ja. Så bra at du nevner Hilde, føler noen ganger at hun drukner litt bak sin mann, Edvard H. Kan godt hende jeg skal til Odda, jeg har ikke oversikt. Skal på stor Norgesturne, nærmest over hele landet. Men føsrt Fredrikstad «Ord i Grenseland» og «Oslo Bokfestival» etter det.

  Glad for å «høre» stemmen din, Hege. Takk, kloke deg !!!!!

  Knusklemmmmm

  Unni

  • Hege H sier:

   Fine du! Jeg spiste forresten middag hos vår felles venninne på søndagen, før jeg tok flyet hjem, og hun lager god middag altså! Var verdt turen over med fergen. Og vet du, hun har en egen sau!!!
   Nå skal det sies om byen der at ikke alle var lukket da! En av de innbarka gamlekara på kaikafeen gav meg et kompliment der jeg satt i mine prangende farger! Han skrøt over KOFFERTEN!!! Ler høyt! De er ikke som andre i den byen, helt klart! Men jeg tok det til meg, og skal ALDRI bytte koffert! Noen møter vet jeg ikke om er såre eller sære…Men de er spennende møter likevel!
   At noen tar livet fra et annet menneske uten annen grunn enn egen nytelse… Det vet jeg ikke om jeg kan tilgi! Sjeledrap som voldtekt tilgir jeg aldri, så det er ikke noen vits i å prøve engang!!! Og mine tårer falt i dag! Jeg er alltid litt emosjonell når det kommer til ungdommer…så takk for at du deler! Det er godt å vite at det er flere som gråter, og at det er menneskelig og greit! Maktesløsheten når det kommer til sorg kan jeg nok aldri venne meg til, dessverre… Da hjelper det lite med ord…
   Hilde må helt klart trekkes frem, da hun tok sjelen min med storm!
   Klemmepå til deg! Kose deg med barnebarnet!!! De er jo bare kule de små menneskene! Kule helt enkelt! Og ofte er de klokere enn oss voksne, ikke sant?

 33. Unni Lindell sier:

  Om kofferten din er like fin som regnfrakken din skjønner jeg snålingen. Så bra at du har besøkt den fine, fine med sauen. Håper ikke hun aler den opp til boa !
  Voldtekt og drap skal ikke tilgies!!!!!! Tvert imot !!!!! Ofre har hatt altfor dårlig plass i Norge, her er liksom allting greit. Går det litt tid, så er det allright. Og overgripere og drapspersoner skal få allverdens hjelp. Det er NOK nå!!!!! Dumme, dumme snillismen !!!!!! FAEN !!!! Fine, fine Sigrid !!!! Livet har mistet henne og hun fikk aldri bli farmor !
  Klem U

 34. Anders Ramse sier:

  Fine damene, fint snakk, men noe virker internt. Helvetes draps og voldstektsmenn!!!! Aldri, aldri, aldri skal sånt skje!!!!!!!

  Flau over å være mann.
  A

 35. Unni Lindell sier:

  Ikke vær det ! Menn flest er fine !!!!

  Klem U

 36. Hege H sier:

  Så var det altså henne de hadde funnet.
  Det er trist og gjør meg ondt! Men nå håper jeg de får svar på alle sine spørsmål og at de kan minnes hennes slik hun levde, ikke slik hun døde… De har min dypeste medfølelse!

 37. Unni Lindell sier:

  Jeg er helt slått ut av dette. Så TRIST, så GRUSOMT, så HELT, HELT FORFERDELIG. Vi har visst dette, at hun ikke levde lenger, men likevel: NÅ VET VI! Jeg er så forbanna !!!! Tenker sånn på familien hennes, på lillesøsteren, på moren, på faren. Farens bror mistet sønnen sin på Utøva. ER DET MULIG? TO BRØDRE med to nydelige unger, den ene blir skutt, den andre brutalt voldtatt ( rimelig sikkert) og myrdet!!! Virkeligheten overgår fantasien, noe slikt kunne jeg aldri ha skrevet om. Akkurat nå kjenner jeg meg dessuten ganske kvalm av mine egne bøker for å si det rett ut! I Djevelkysset skjer «mitt drap» like i nærheten av dette, nemlig på Lambertseter, og i Nattsøsteren blir en jente borte og holdes skjult i en sånn hytte i skogen som jeg har sett på nettet i Sigridsaken. Det er ikke alttid det kjennes greit ut å skrive krimbøker.

 38. Hege H sier:

  Jeg ser den, Unni, men sånn er det nå engang. Og samtidig må vi innse at det skjer, ikke sant? Mitt første møte med slike kriminalsaker var da en liten jente jeg selv hadde lekt med en gang ble borte! På 80-tallet…Hun var fem år. Jeg husker bildene i avisen som om det var i går. (Vi hadde lekt sammen da naboen som passet henne hadde henne med på besøk til vår nabo, og hennes barn. )Hun var så skjønn husker jeg! Bildet fra avisene ser jeg for meg, hun sitter med hverdagsbunad på, tror jeg…og så ser jeg henne for meg der hun stod og hang litt på rekkverket ved trappene til inngangen i blokken vår. De blå øynene og et litt sjenert smil. Lyse køller og ja, hun var bare skjønn. Selv var jeg vel rundt åtte. Moren vet det jo ikke, men jeg husker henne jeg! Slik hun var da hun levde! Hun var voldtatt og drept da de fant henne i en bossekk i hans kjeller. Jeg husker alle detaljer. Leste avisene selv, tror jeg. Det var i naboens hus de fant henne. Det skremte meg ikke så mye, men jeg husker at jeg gråt for henne når jeg var alene. Jeg forstod en god del av hva som hadde skjedd. Han som voldtok og drepte henne er jo ute i samfunnet nå, hvis jeg ikke tar helt feil… Det er rart, synes jeg, at de kan komme ut og leve normalt i samfunnet etter å ha gjort noe så grusomt. Men ja, jeg innrømmer at idag var en rar dag. Fikk ikke gjort så mye fornuftig selv… De tar på sånne nyheter…for alle tror jeg! Klemmepå til til skjønne, fine deg!!!

  • Hege Hjørnevik sier:

   Jeg mente selvsagt i bossekk gravd ned i mannens hage! Han hadde gjemt liket i kjelleren først, tror jeg det var, og deretter gravd henne ned i hagen…

 39. Unni Lindell sier:

  Så forferdelig, Hege!!! Kanskje, kanskje Breiviksaken får altfor-dumsnille-Norge til å endre dette med synet på tilregnelighet eller ikke. Jeg blåser i om disse typene er syke i hue. Sperr dem inne på livstid!!!!!!!!!!!!!

 40. Cecilie von der Ohe sier:

  Det er forferdelig det som har skjedd med Sigrid, men det er bra at hun er funnet. Det verste for pårørende til en savnet person må være å leve i uvisshet. Det å ikke vite hva som har skjedd. De som utfører slike handlinger bør sperres inne for livstid.

  Cecilie

 41. Berit Kristine Smith sier:

  Det som har skjedd med Sigrid er jo alle foreldres mareritt. Tenk å miste et barn på den måten! Er så uforstålig at noen kan gjøre noe så grusomt.
  En liten trøst er at nå vet de nå som hun er funnet.
  Tenker på Therese, 9 år gammel, som forsvant fra Fjell i Drammen for 24 år siden, og på 7 år gamle Marianne som forsvant fra Risør i 1981. Foreldrene som har levd i uvisse i alle disse årene. Helt forferdelig. Det er dessverre mye vondt som skjer på denne vakre kloden vår. Menneskesinnet er ikke lett å forstå. Er nok mange forvirrede mennesker der ute. Det å forandre på et annet menneske er ikke lett. Men vi kan begynne med oss selv. Gjør vi det,tror jeg vi vil få en bedre verden å leve i. La oss ta vare på og bry oss om hverandre!

  • Unni Lindell sier:

   Ja, men disse gale, gale mennene kan nok ikke forandres, Bert Kristine. De må sperres inne og holdes unna vanige mennesker, sårbare barn og kvinner. Jeg kjenner et sånt raseri!!!!!!!!!!!!!!! menn i sin alminnelighet er selvsagt flotte. jeg er omgitt av dem, mann, sønner barnebarngutt osv.

   Du har rett, det skjer forferdelige ting og de småjentene du nevner som aldri har kommet tilrette…stakkars, stakkasr familie. Og stakkars jenter!!!!!!!

 42. Cecilie von der Ohe sier:

  Jeg venter i spenning på offentliggjøringen av Forfattersleppet i Bergen fra 1. til 6. oktober. Skal du delta på noen aktiviteter der, Unni? Det er synd at det er så krøkkete å komme seg fra Bergen til Fredrikstad. Forestillingen med deg og Jørn Lier på fredag kommer til å bli super. Jeg ser at Gerd Brantenberg også skal delta på Ord i grenseland. Jeg anbefaler sterkt å lese triologien om Inger. Jeg håper vi møtes igjen, men helst ikke på noe mordhotell, slik som sist.

  Cecilie

 43. Unni Lindell sier:

  Tror ikke jeg skal dit i oktober, Cecilie. Turneen min begynner ikke før i november. Har ikke oversikt ennå. Gerd skriver supert. Jeg treffer henne nok i Fredrikstad ja. Blir gøy å bli bokbadet med Jørn også!!!!!!

  Klemmmmm U

 44. Cecilie von der Ohe sier:

  Skal du ta toget eller kjøre bil til plankebyen, Unni? Da jeg var i bisettelsen til min mormor i forrige uke fikk jeg vite at min oldefar kom fra Fredrikstad.

  Cecilie

 45. Unni Lindell sier:

  Det var leit å høre, men du er heldig som har hatt henne så lenge da! Jeg tar nok toget.

  • Cecilie von der Ohe sier:

   Ja, jeg er takknemlig for at jeg har hatt mormor så lenge. Hun døde 5 dager før hun ville fylt 91 år. Det er behagelig å ta toget. Dere på Østlandet er heldige. Dere er jo i sentrum for alt.

   Cecilie

 46. Unni Lindell sier:

  He, he, vi er vel ikke i sentrum for alt her i øst. Dere i Bergen er jo velsignet med bra skrivevær, nemlig regn. Det misunner jeg dere!!!!

  • Cecilie von der Ohe sier:

   Det har vært mye skrivevær her nå. Jeg synes det kunne regnet om natten og vært sol om dagen. Dere forfattere skriver jo mest om natten uansett, eller kanskje det bare er en myte? Dere i Oslo får alt det gøye først, mens vi får alt det kjedelige. Oslo var sist ute med å begynne å kildesortere, hvis jeg ikke tar helt feil.

   I dag hørte jeg på Kulturnytt at Oslo kommune vil selge Henrik Ibsen sin leilighet. Det må de ikke. De har jo brukt mye penger og ressurser på å restaurere den. Jeg vil gjerne besøke den.

   Cecilie

 47. Hei, kjære deg 🙂

  Driver nå å leser noen bøker av deg til en skoleoppgave, eller det er vel nærmest en forfatteroppgave, uansett, så driver jeg nå å leser Slangebæreren, en virkelig god bok, men jeg blir litt smålig forvirret over at synspunktene skifter så fort (Hehe) Uansett, jeg elsker måten du uttrykker følelsene til personene, du er helt utrolig flink til å skrive.
  Selv har jeg skrevet en haug med noveller, men vet ikke helt hva jeg skal gjøre med de..

  Så, jeg har ett knøttelite spørsmål om du kanskje kunne ha tenkt deg å lese en av de?
  Og kanskje komme med innspill for å gjøre den enda bedre, hadde vert utrolig koselig om du hadde lyst til det 😀

  -Kristina -Pernille -15

 48. Unni Lindell sier:

  Hei, kjære deg.

  Så spennende at du skriver. Det beste er om du henvender deg til et forlag. Jeg er jo bare forfatter, ikke redaktør. Bare google forlag, så popper det opp mange å velge mellom. De er alltid på utkikk etter nye unge stemmer.

  Klem fra UNNI

 49. Unni Lindell sier:

  Nettopp kommet hjem fra bokfestivaln «Ord i Grenseland» i fredrikstad. Fantastisk kveld med fullt hus i gamlebyen. Bokbad med Jørn Lier Horst. Så utrolig spennende og sas å få være med på.

  Nå er det natt og full rulle igjen i morgen med bursdagsfeiring for en av mine aller eldste og beste venner. Har kjent ham i 35 år !!!!!!!!!!!!

  Klem Unni

 50. Cecilie von der Ohe sier:

  Jeg har fått beskrevet omslaget til oversettelsen av Djevelkysset. Det høres fint ut.

  Jeg har lest Janet Garton sin bok om Amalie Skram. Har du lest den? Hvis ikke, anbefaler jeg deg å gjøre det. Jeg elsker Amalie Skram. Hun virker som en morsom og fin dame. Hun var jo tross alt fra Bergen, selv om hun etter hvert flyttet til Danmark og giftet seg med Erik Skram. Hvis hun hadde levd i dag, tror jeg ikke hun hadde hatt alle de sykdommene og plagene hun hadde. Det er synd at hun ikke fikk leve lenger, for da hadde hun nok fått utrettet mye mer, og så kunne jeg godt tenkt meg å høre stemmen hennes og hvordan hun snakket. Jeg liker biografier der forfatteren ikke analyserer for mye rundt personene det skrives om. Det er leserne som skal tolke.

  I dag er det blogge/skrivevær i Bergen. Temperaturen er ikke så verst.

  Cecilie

 51. Unni Lindell sier:

  Nei, den boken har jeg ikke lest ennå. Høres spennende ut. Jeg har vært på turne i Kristiansand og Skien. Full rulle nå. Sandefjord i morgen, så Fredikstad og til helgen Oslo Bokfestival hvor jeg skal delta på hele 9 programposter. Skal være med på åpningen også. Her er det ikke tid til å trekke pusten. Det var deilig storm i Kristiansand i natt.

 52. Unni Lindell sier:

  FREDAG, i morgen altså, begynner Oslo bokfestival. Nettopp hjemkommet fra Bokhandlermøte i Fredrikstad og Sandefjord. Skal være med på hele 9 programposter i Oslo på festivalen i løpet av helgen. GLEDER MEG!!!!

  Unni

 53. Thomas K sier:

  Vi kommer på krimslammen, i kveld en hel gjeng. Ser du skal være med på åpningen også med selvese Mette Marit.
  TK

 54. Unni Lindell sier:

  Og så vant jeg krimslammen. Gøy! Hjelper ikke altid å ha utovertiss! he, he !

  Klem Unni

 55. Cecilie von der Ohe sier:

  Hei Unni.

  Hva slags forhold har du til lesebrett og e-bøker? Har du prøvd det? Det høres fint ut med et lite brett som man kan lagre flere tusen bøker, i stedet for å drasse på en haug med papirbøker. Noen lesebrett bruker elektronisk blekk, slik at man skal få en følelse av å lese på papir.

  Cecilie

 56. Emma sier:

  Hei!

  Skal skrive om Djevelkysset til særemne i november. Lurte på om du hadde en oversikt over hvor mange språk boken er blitt oversatt til hittil?

  Hilsen Emma

 57. Line V Hansen sier:

  Hei Unni.
  Er akkurat ferdig med Djevelkysset… Strålende bok! Har lest alle bøkene om Cato Isachsen nå. Er hekta! Håper ikke dette var siste?? Og en annen veldig viktig ting jeg vil si…; Reidar Sørensen ER virkelig Cato Isachsen! Vet du forresten om det blir flere filmatiseringer av bøkene dine? *krysser fingrer og tær*
  Keep up the GOOD work woman! 🙂
  Mvh

 58. Line V Hansen sier:

  Beklager… Isaksen.

 59. Unni Lindell sier:

  Tilbake fra fantastisk uke i Antibes, Triora og Mondovi. Nå er det natt. Skal fortelle mer.

  Klem Unni

 60. Cecilie von der Ohe sier:

  Har du vært på ferie der? Nå må du fortelle. Jeg bor jo i verdens fineste by, så jeg trenger ikke reise noe sted.

  Cecilie

 61. Hege H sier:

  Hei på du!
  Jeg er invitert til Antibes og Vence neste uke, jeg! Hvordan var været? Vet enda ikke om jeg har anledning, men hiver meg på et fly når jeg vet. Fortell, fortell, fortell!!!

 62. Unni Lindell sier:

  DRA!!!! Fortere enn svint.

  Det er som en svært god norsk sommer. Det er helt fantstisk der nede!!!

  I gamlebyen i Antibes bodde jo Picaso og malte store deler av sitt liv. Mange andre kunstnere holdt også til der, norske Carl Nesjar blant annet. Vi bodde i Juan les Pins, som er bittelitt utenfor bykjernen på et nydelig lite hotell med verdens vakreste hage.

  Skulle gjerne bodd der jeg!!!!! KOM DEG AVGÅRDE!!!!

  Klem Unni

 63. Hege H sier:

  Åh, jeg håper jeg kommer meg avgårde for å si det sånn! Angrer bare litt på at jeg ikke øver meg på franske gloser fra år til år. Jeg kan fortsatt ikke snakke fransk! LER! Og det kommer jeg på hver eneste oktober når vi blir invitert. Selektiv hukommelse er vel og bra, men av og til skulle jeg ønske jeg gjorde en innsats på puggingen, altså! Hva er det som gjør at jeg sniker meg unna glosepugging??? Jeg kan lese Petit Nicolas, og le meg ihjel, men etterpå så kan jeg ikke fransk likevel! (Hm… Det har sikkert et navn! Ler høyt!)
  Om jeg drar skal jeg sende det et kort! Klemmepå!

 64. Unni Lindell sier:

  He, he, Hege.

  Holder om du kan si «merci» og «ca va» !!!!!!!!!!!!!!!

  Trenger ikke lese gloser, bare VÆR der nede lenge nok av gangen.

  KLEM

 65. Cecilie von der Ohe sier:

  Jeg har aldri vært i Frankrike, men jeg har litt lyst å besøke Paris. Jeg kan ikke fransk i det hele tatt. På ungdomsskolen valgte jeg tysk, men jeg har glemt ut alt sammen.

  Cecilie

 66. Unni Lindell sier:

  Ikke dra til Paris først, Cecilie. Det er så voldsomt og bråkete. Om du ikke har vært i Frankrike før, så begynn med en mindre by kanskje. Eller; Paris er jo fntastisk da, men noe helt annet enn provence for eksempel.
  Klem u

 67. Unni Lindell sier:

  I kveld blir jeg grundig lurt av Karlsen på TV Norge. Anne b er muldvarp! Pinlig og litt gøy.

  • Maren sier:

   Hei Unni. Jeg så på lurt av Karlsen. Broren min Leander, pappa Svein og meg Maren lo godt over deg. Pappa, tremenningen din lo best når du så litt redd ut under «pågripelsen» x)) jeg lo utrolig godt med en gang. Skulle ønske keg var mulvarp egentlig, men hadde du husket meg da??? ^^

   Hilsen Maren

 68. Unni Lindell sier:

  Hei Maren.
  Selvsagt husker jeg deg. Spesielet fra hagen på Skui for ti år siden, på familietreffet. For du var så veldig, veldig søt!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Klem Unni
  (Men muldvarper lever jo under jorda, best å være oppe i lyset. ) Anne B kan vente seg!

 69. Cecilie von der Ohe sier:

  Jeg har lest «En dåre fri» av Beate Grimsrud. Takk for lesetipset, Unni. Det var en veldig fin bok. Den handlet jo litt om synshemning også.

  Cecilie

 70. Unni Lindell sier:

  Ja, den er helt fantastisk. beate har jo veldig dårlig syn i virkeligheten også. Hun sriver jo delvis om seg selv.

 71. Berit Kristine Smith sier:

  Hei Unni!
  Så deg på lurt av Karlsen på TV Norge. Synes du var tøff, jeg!
  I morgen får jeg en ny, liten hund. En nydelig shetland sheepdog tispe på 4 år, veldig lik Sara som døde for 5 mndr. siden. Kan tro jeg gleder meg!
  Håper Knut har det bra.

  Klem fra Berit Kristine

 72. Unni Lindell sier:

  Gratulerer, Berit Kristine.

  Den kommer tl å få det så godt hos deg. Skjønner at det er en omplassering og da er det ekstra bra men mennesker som deg. Knut har det fint. Han nærmer seg 17 år.

 73. Maren sier:

  Hei igjen Unni 🙂

  Jeg leste svaret ditt til meg for min nåværende kjæreste (ny siden du så meg på senteret under boksigneringen). Han reagerer litt på «VAR så søt» x))
  Uansett, han er utrolig glad i å skrive og vil gjerne ha noen gode tips fra folk som virkelig kan det ;))

  Er det mulig å få fiksa så dere kan snakke sammen på noen måte??

  Hilsen Maren 🙂

 74. Elisabeth Øvreberg sier:

  Hei Unni.
  Jeg er datteren til Oddny Øvreberg i Asker, og er en stor fan 🙂 Grunnen til at jeg kontakter deg er at jeg i smug har skrevet et fantasymanus, som jeg sendte inn til to forlag. Utrolig nok fikk jeg gode tilbakemeldinger fra begge forlagene. De likte historien min, men anbefaler innstramming av manus. Det er her jeg sitter fast. Vet du om noen gode konsulenter som kan ta et slikt oppdrag? Jeg er tilhører absolutt ikke et forfattermiljø, og føler meg dermed litt «lost». Dette er en verden som er totalt ukjent for meg.
  Ønsker deg alt godt.
  Mvh Elisabeth Øvreberg

 75. Unni Lindell sier:

  Hei Elisabeth.

  Det er forlagene som har disse konsulentene. Hvis de virkelig er interessert er det de som skal hjelpe deg videre.

  Klem Unni

 76. Unni Lindell sier:

  Hei igjen, Elisabeth.
  Jeg vred hjernen for å huske navnet Oddny. Husker ikke helt, men det demrer at det var en som min gode venninne Bente kjente for lenge siden kanskje?
  Som jeg skrev over bør du be om et møte med disse forlagene og spørre om de kan gi deg konsulenthjelp. De har mange dyktige ansatte.

  Stå på da.

  Klem fra
  Unni

 77. Maren sier:

  Hei Unni

  Han reagerte på «var» søt. Han vil ha med «og er» imellom var søt ^^

  Hilsen Maren

 78. Unni Lindell sier:

  GRATULERER TIL MO YAN ! Så fantastisk at han fikk Nobelprisen i Litteratur. Jeg har ikke lest noe av ham. Det skal jeg nå!

  Unni

 79. Thomas K sier:

  Så spennende. jeg skal sjekke han ut.
  TK

 80. Unni Lindell sier:

  Signerer på Narvesen Continental i dag fra kl 13.00. Etterpå skal jeg møte gode venner på Aker Brygge. FIIIIN DAG!!!

  God helg

  Unni

 81. Anders Ramse sier:

  …og det betyr vel at du ikke jobber på noe nytt akkurat nå, men skal rundt og signere før jul. Right?
  A

 82. Cecilie von der Ohe sier:

  Hei Unni.

  Jeg håper du signerte mange bøker på lørdag. Kanskje du drakk champagne etterpå? Har du begynt å skrive på ny krim?

  Torsdag og fredag i forrige uke var jeg i Oslo, på Nasjonal punktskriftkonferanse. Dessverre er det ikke så mange blinde som bruker punktskrift. De fleste foretrekker lyd. Jeg håper vi treffes en gang i løpet av høsten.

  Cecilie

 83. Unni Lindell sier:

  Signerte mange bøker ja. Veldig gøy. Og mandag hadde jeg besøk av en journalist fra Nederlandske De Telegraph. Hun kom til Oslo for å intervjue meg i forbindelse med bokutgivelse der nede. Veldig stas.
  Nå pakker jeg inn juegaver, for snart begynner min omfattende bokturne. Tom Kristensen og jeg skal Norge rundt sammen med vår Vidar fra forlaget. Men føsrt skal jeg delta på TV-aksjonen på NRK på søndag, jeg skal til Kongsberg Krimfestival neste helg og så skal jeg til Sting-festivalen i Stavanger. Og så begynner selveste turneen etter det. Innimellom får jeg tid til venner og familie, men huff som tiden løper avgårde. og snart er det jul. jeg skal til Bergen også Cecilie, den 23 og 24 november.
  Alt bra til dere alle !!!

  klem Unni

  • Cecilie von der Ohe sier:

   Hva skal du gjøre under TV-aksjonen? Skal du sitte i panelet og svare de som vil bli faddere? Jeg skal følge med.

   Cecilie

 84. Unni Lindell sier:

  Ja, jeg skal det.Det er til Amnesty i år, så jeg tror ikke det blir noen faddere. Men fint å kunne bidra.

 85. Tamara sier:

  Hei unni.. jeg trenger din hjelp veeldig mye.. på skolen måtte jeg skirve en analyse om nattsøsteren.. også måtte jeg skrive om symboler, metaforer, gjentagelser… og jeg sliter… kan du fortelle meg det ?? hversåsnill, jeg trygler til deg.. du er mitt eneste håp unni.

 86. Unni Lindell sier:

  Kjære Tamara.

  Jeg kan ikke hjelpe deg, for jeg skjønner ikke et puck av sånne ting. Jeg skriver en historie og tenker hverken symboler, metaforer eller de andre tingene du nevner underveis. Jeg synes det er fælt at dere må skrive oppgaver på den måten du beskriver. Jeg har utgitt dikt også og opplevd at elever har måttet analysere dem. Da skjønner jeg tilslutt ikke et fnugg av mine egene dikt, så sorry. Leit at du ikke bare kan lese boka mi på vanlig måte. Litteratur er opplevelse, ikke analyse.

  Men lykke til uansett.

  Klem Unni L

 87. Unni Lindell sier:

  Jeg skammer meg over Norge. Pelsnæringen driver konsentrasjonsleirer for dyr. Den 10 november skal jeg IGJEN gå i fakkeltog mot pels og holde appell ved Stortinget, sammen med MANGE andre oppegåene mennesker. Nå MÅ vi få en slutt på dette barbariet!

  Det er JÅLETE OG UNØDVENDIG med pelsbruk.

  Bli med i fakkeltoget! ALLE anstendige folk!!!

  Klem UNNI

 88. Anders Ramse sier:

  Dette er bare så helt forjælig. At folk får seg til SÅNT! Sier mye om dem!.

  A

 89. Thomas K sier:

  Jålebukker, alle som bruker pels. Legg ned pelsdriften i Norge. Til de som eier bikkjer, ville du ha latt hunden din eksistert i et bittelite bur uten anledning til å løpe fritt og leve et godt liv. Svaret er NEI.

  TK

 90. Hei!
  Jeg driver for tiden et bokprosjekt sammen med ungdommer på Skrivebua.no, hvor vi fremmer dyrenes sak og dersom vi får til å gi den ut, har vi tenkt at inntektene vil gå til Dyrebeskyttelsen. Dette prosjektet inneholder dikt og noveller skrevet av oss ungdommene, og også en del fakta, samt foto.

  Jeg kontakter deg på grunn av ditt engasjement for dyrevelferd, og lurer på om det kunne være aktuelt for deg å bidra med et innlegg i en eller annen form. Om du er interessert i å høre mer om prosjektet, send meg gjerne en mail på moonierh@hotmail.com

  Mvh
  Monika

  • Unni Lindell sier:

   Hei, så fint.

   Men jeg gir dessverre ikke ut mailen min. Dere kan gjerne få tak i min bok «Pass opp, her kommer Gud og hun er en katt» og bruke en av tekstene der.

   Lykke til

   Klem Unni

 91. Berit Kristine Smith sier:

  Hei Unni!
  Gleder meg til å se deg på God Morgen Norge i morgen! Klem

 92. Cecilie von der Ohe sier:

  Hei Unni.

  Jeg har nettopp hørt på deg og Tom Kristensen på God Morgen Norge. Jeg gleder meg til du kommer til Bergen. Kanskje du får kjøpt noen julegaver her også.

  Cecilie

 93. Unni Lindell sier:

  MØT OPP PÅ YOUNGSTORGET DEN 10 NOVEMBER KL 17.00. BLI MED I FAKKELTOGET MOT PELS. DET HANDLER OM ANSTENDIGHET DERE, HVORDAN VI BEHANDLER DYRENE VÅRE VISER HVEM VI ER SOM MENNESKER. JEG VIL GJERNE BIDRA TIL Å FÅ SLUTT PÅ DEN GROVE DYREMISHANDLINGEN. OG DERE, DETTE HANDLER IKKE BARE OM DE SÅKALTE «AVSLØRINGENE» MED BILDER AV MINK MED STORE SÅR OG UTEN BEIN. ONDSKAPEN LIGGER I Å STENGE VILLE DYR INNE I BUR PÅ STØRRELSE MED EN HANDLEVOGN, FOR Å BLI TIL UNØDVENDIGE LUKSUSVARER FOR MENNESKER SOM IKKE SKJØNNER AT DE ER UANSTENDIGE OG BIDRAR TIL MISHANDLINGEN.
  IKKE VÆR UNFALLENDE OG SI AT DET ER VIKTIGERE TING Å BRY SEG OM. JEG HAR ENGASJERT MEG I MANGE SAKER, BIDRATT TIL REDD BARNAS ARBEID I UGANDA MED 1,2 MILLIONER KRONER BLANT ANNET, SÅ IKKE SNAKK TIL MEG OM AT DETTE ER EN FILLESAK. MAN KAN HA FLERE VAKRE TANKER I HODET PÅ EN GANG. DIN HOLDNING TIL DYR VISER HVEM DU ER.

  HVEM ER DU ?

  KOMMER DU I FAKKELTOGET ?

  KLEM FRA UNNI

 94. Hei igjen, Unni, og mange takk for svar!
  Jeg har fått tak i boken din nå, og skal se gjennom denne.

  Jeg har også en annen forespørsel. Fredag 14. desember skal jeg til Oslo for å delta på åpningen av Magne Furuholmens skulptur i et prosjektet kalt Tidskapselen, og lurer på om du denne dagen eller evt. den 15. kunne hatt mulighet til å møte meg? Jeg hadde satt stor pris på om det kunne vært mulig med et slags intervju med deg i tillegg til dikt fra boken «Pass opp».

  Mvh
  Monika Rostad Halsan

 95. Unni Lindell sier:

  Hei Monika.

  Så bra at du har fått tak i boken. Jeg er på turne med Tom Kristensen i hele november og halve desember, er dessverre i Molde den dagen. Du kan følge Tom på faceboook. Har ikke en time ledig for tiden, puh, sorry!!!! VIRKELIG!!!!

  KLEM UNNI

Legg igjen en kommentar

Unni Lindell, født 3.4.1957, er en av Norges mestselgende forfattere. Hun er ikke minst kjent for sine kriminalromaner med førstebetjent Cato Isaksen i hovedrollen. Men hun har også skrevet dikt, noveller og bøker for barn og ungdom. Lindell er prisbelønnet både for sin voksen- og ungdomslitteratur, og bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. (mer)